طرح اتاقک ضدزلزله
طرح اتاقک ضدزلزله
مقدمه :
اکثر ساختمانهای دنیا ( شاید 80 % ) در مقابل خطر زلزله و جنگ مقاوم نیستند و بازسازی کلی آنها نیز به دلیل هزینه سنگین ، مقرون به صرفه نیست ؛ ولی، می توان با اجرای طرح اتاقک ضدزلزله و حتی با وجود تخریب کلی ساختمان ، جان ساکنان را محافظت نمود ؛ به طوری که در هنگام وقوع زلزله بتوانند ظرف مدت چند ثانیه خود را به داخل اتاقک برسانند و پناه بگیرند.
اتاقک ضد زلزله ( مدل تک واحدی ) :
در طرح اتاقک زلزله ، پنج عامل مهم مد نظر بوده است :
1- حفظ جان و سلامتی انسانها ، حتی با وجود تخریب ناقص و یا کامل ساختمان ؛
2- جلوگیر از تخریب ناگهانی ساختمان و امکان فرصت فرار یا پناهگیری برای ساکنین ؛
3- جلوگیری از تخریب کلی ساختمان ؛
4- ایجاد امنیت روانی برای ساکنان مناطق زلزله خیز ؛
5 – کم هزینه بودن ، سادگی اجرا و کاربردی بودن طرحها ، با توجه به بافت شهری و روستایی
این اتاقک چون پخشی از فضای ساختمان یا آپارتمان است به راحتی قابل دسترسی می باشد ، مکان امنی محسوب می گردد؛ با احداث اسکلت مذکور ، ایمنی آن دوچندان می شود و مالک به تناسب وسعت جا و توان مالی می تواند از چند اتاقک نیز استفاده نماید . بدلیل آنکه اکثر آپارتمانها نقشه مشابه دارند ، این اتاقکهای زلزله در تمام طبقات به شکل ستونی و روی هم قرار می گیرندکه در این صورت ضریب ایمنی آنها چندین برابر می شود و به نحو مطلوبی عمل می نماید . اتاقک را می توان بسیار آسان و سزیع و بدون تخریب ساختمان و حتی مخفی و کم هزینه اجرا نمود ( البته تشویق عمومی ، اطلاع رسانی ؛ کار فرهنگی ، پرداخت یارانه و حمایت دولت نیز می تواند به موفقیت و اجرا همگانی ین طرح کمک کند ) و هزینه هز اتاقک به طور متوسط چهارصد هزار تومان برآورد می شود . مساحت مطلوب برای این اطاقک ، سه یا چهار متر مربع می باشد که این فضا را به راحتی می توان در راهروها ، انباریها ، دالانها ، پستوها ، هال کوچک و .... هر ساختمانی اعم از مسکونی ، اداری و تجاری در نظر گرفت که پس از مقاوم و مجهز شدن آنجا به اسکلت ضدزلزله ، تاثیر منفی در نحوه استفاده از ان فضا ایجاد نخواهد نمود . اتاقک کاملا تجهیز شده است به طوری که افراد در داخل آن حتی تا چندین روز با استفاده از وسایل جاسازی شده ، می توانند زنده بمانند .
مزایا و ویژگیهای اتاقک ضدزلزله :
حفاظت از انسان : حتی با تخریب کلی ساختمان و آپارتمان ، احتمال زنده ماندن افراد داخل اتاقک ، بیش از 80 % می باشد .
سهولت اجرا : اجرای اتاقک به تخصص خاصی نیاز ندارد و صرفا به نضارت شهرداریها یا ستاد مویژه و یا کارشناسان آموزش دیده به سهولت قابل اجراست .
کم هزینه بودن : به دلیل کوچک بودن اتاقک (حداکثر 2*2 متر ) ، برای ساخت آن مصالح کمی مورد نیاز است و کم هزینه خواهد بود ؛ به ویژه اگر با یارانه دولتی همراه باشد . به عنوان مثال ، هزینه اتاقک حتی با هزینه ایمن سازی یک فضای حداقل 60 متری قابل مقایسه نیست ( هزینه اتاقک 15/1 می باشد) . از آنجا که ایمن سازی کل ساختمان ، دارای پیچیدگی و مشکلات اجرایی و هزینه فوق العاده می باشد ، ساخت این اتاقک به منظور ایمنی در برابر زلزله برای اکثر قشرها امکان پذیر و مقرون به صرفه است .
جامعیت و عمومیت داشتن : این طرح برای عموم ساختمانهای شهری و روستایی ساخته شده قدیمی و یا در حال ساخت ( اعم از مسکونی ، تجاری ، اداری و آموزشی ) که در برابر زلزله مقاوم نمی باشند ، قابل اجرا خواهد بود .
عدم نیاز به تغییر نما و ترکیب ساختمان : در اجرا نیازی به تخریب بخشهایی از ساختمان نیست ؛ لذا ، با مخالفت مالک روبرو نخواهد شد .
پناهگاه و ایجاد آرامش خاطر : علاوه بر اینکه اتاقک ، محل امنی می باشد ، موجب آرامش مردم نیز خواهد بود و ساکنین تا رفع خطر ترجیح خواهند داد ساعاتی را حتی بطور فشرده و نشسته در آنجا به سر برند .
سهولت دسترسی و افزایش ضریب امکان نجات افراد داخل اتاقک توسط نیروهای امدادی : چه بسا ، فرصت فرار و یا شرایط بد جوی ، مانع فرار به فضای باز شده و لذا ساکنان ، پناه گرفتن در اتاقک را در چند متری شان واقع شده است بر فرار ترجیح می دهند . از آنجا که اکثر زلزله های مخرب ، علائم هشدار دهنده و پیش لرزه هایی دارند ؛ ساکنین می توانند در این هنگام ، برای چندین ساعت و با خیال راحت ئر اتاقک مستقر شوند تا خطر رفه شود ؛ حتی اگر افراد و ساکنین غافلگیر شده و فرصت فرار به داخل اتاقک را پیدا ننمایند ، در این صورت نیز این اتاقک چندین مزیت دارد . از جمله :
· اتاقک به شعاع سه متری در اطراف خود فضای خالی ایجاد و از ریزش آوار جلوگیری می نماید .
· اتاقک ، پس از زلزله و ریزش آوار ، یک برآمدگی ایجاد می نماید که راهنمای امدادگران برای یافتن محبوس شدگان خواهد بود . امکان شروع امداد رسانی را حتی توسط نیروهای مردمی و غیر متخصص و بدون وجود تجهیزات خاص و ماشین آلات سنگین بیشتر فراهم می سازد ؛ به طوری که به راحتی از فضای ایجاد شده در اطراف اتاقک می توانند با ابزار ساده ، وارد اتاقک شوند و مبحوس شدگان را نجات دهند .
اشتغال زایی : اجرای این زح ملی همگانی ، در شرایط مناسب فعلی کشور می تواند در بعد اشتغال زایی نیز مفید و موثر باشد و طیف وسیعی از بیکاران را به کار گمارئ .
پنهان بودن : اتاقک به وسیله نازک کاری یا پوشش کاذب ، پوشانده می شود و در هماهنگی نمای داخلی ، تاثیر منفی نمی گذارد .
تجربه ملی عمرانی : اجرای موفقیت آمیز طرح می تواند یک آزمون بزرگ و ارزشمند عمرانی باشد .
الگو ونمونه جهانی : اجرای موفقیت آمیز این طرح ، حرکتی نمادین برای سایر ملل جهان خواهد بود و علاوه بر آن ، می تواند مبین اهمیت دادن به جان مردم ایران توسط دولت باشد .
تیرآهنهای اتاقک : تیرآهنهای قوی هستند که این فضا را امن ساخته اند و با نازک کاری و گچ بریها پوشانیده شده ، به طوری که نمای اتاقک هماهنگ و جزء نمای داخلی محسوب می شود . بیننده را آزرده نمی کند و سقف ، کمد و حداقل دوضلع دیوار اتاقک ، توسط ورق آهن پوشیده می گردد تا از ریزش خاک و آجر به داخل اتاقک جلوگیری نماید .
کمد مخفی : آذوقه شامل انواع کنسرو ، آب و مایعات ، چراغ قوه ، شمع و کبریت ، بیسکویت ، نان سوخاری ، رادیو کوچک ، ماسک بینی و ... می باشد . تمامی موادهای غذایی ، دارویی و فاسد شدنی ، باید به طور فصلی ، کنترول و بررسی شوند .
فضاهای خالی دیوار : شامل پتو ، کبسول اکسیژن کوچک ، حس گر ارسال علامت ، جعبه کمکهای اولیه ، کبسول آتش نشانی و دیلم ( برای ایجاد روزنه هوا یا راه نجات ، که در داخل تیرآهن و دیوار ، جاسازی شده است ) می باشد و دستگیره هایی نیز به اسکلت فولادی متصلند تا در هنگام وقوع زلزله ، ساکنان با گرفتن آنها به حفذ تعادل خود کمک نمایند .
+ نوشته شده در ساعت 0:57 قبل از ظهر توسط اسماعیل محمدی |
- ۹۰/۰۹/۲۹